Cobouw Column: ‘Architect moet meer de bouwplaats op’

14 februari, 2017

Ik zal nooit vergeten hoe ik bij de renovatie van het Ministerie van Financiën de bouwplaats op liep. Helm op en zware bouwlaarzen aan. Chique gevoerde, dat wel. Langs de fluitende bouwvakkers vond ik mijn weg naar de keet, waar ik, na deze enigszins ongemakkelijke entree, een harde discussie voerde over de kwaliteit van het schoonwerk beton. Of samen met de aannemer een slimme oplossing bedacht voor onverwachte maatafwijkingen in het bestaande gebouw.

Toch liep ik trots en met veel gedrevenheid bijna dagelijks de keet binnen. Na vier jaar samenwerken in een consortium met de aannemer en de opdrachtgever leverde ik als architect tijdens de bouw echt een meerwaarde. Wat ben ik blij met wat ik daar leerde. Bouwplaatservaring is voor architecten namelijk lang niet meer vanzelfsprekend. En dat is jammer.

‘Bouwlaarzen en helm behoren tot de standaarduitrusting van de architect’

 

De kloof tussen het ontwerp en de uitwerking wordt helaas steeds groter. De ontwerpende architect en de uitwerkende architect zijn bijna twee verschillende bloedgroepen.

Ik ben er van overtuigd dat deze knip grotendeels voortkomt uit de wens van opdrachtgevers om de risico’s te beperken door deze bij de aannemer neer te leggen. Tegelijkertijd wil de opdrachtgever de architect wel als toetser betrokken houden tijdens de uitwerking. Wat rest is een ontwerpopdracht waarin de architect, als hij niet uitkijkt, wordt gereduceerd tot conceptontwerper en controleur. Zouden onze opdrachtgevers zich realiseren dat zij hiermee het beroep van de architect uithollen?

‘De knip tussen ontwerp en bouw zou er niet moeten zijn’

 

Terwijl opdrachtgevers denken aan het afdekken van risico’s, het betrekken van de kennis van de aannemer en het hard maken van de kosten, kweken zij ongemerkt een generatie ontwerpende architecten die nauwelijks met hun laarzen en helm op de bouw hebben rondgelopen. Van tekenen, zelfs als dit volledig in het slimme en levensechte Building Information Model (BIM) gebeurt, leer je niet hoe je bouwt. Ontwerpers leren zoveel meer van de aannemer als deze aan het bouwen is, dan wanneer deze aan het uitwerken is. En aannemers hebben veel aan een architect die ter plaatse meedenkt dan een architect die van achter zijn bureau slechts tekeningen vol rode opmerkingen terugstuurt.

Eigenlijk zou de kloof tussen ontwerp en bouw helemaal niet moeten bestaan. Dat kan op twee manieren. Of de architect en de aannemer werken samen in een consortium, van begin tot eind. Of de architect werkt het ontwerp volledig uit en is direct betrokken bij de uitvoering. Architecten trekken graag hun laarzen aan als ze er de kans toe krijgen.

Deze column van Do Janne Vermeulen verscheen op 14 februari 2017 op Cobouw.nl

Gerelateerde berichten