Atlas TU/e officieel geopend

25 maart, 2019

Het gerenoveerde hoofdgebouw van de TU Eindhoven, Atlas, is officieel geopend op 21 maart. Door optimaal hergebruik te combineren met state-of-the-art materialen is Atlas, het stoere TU/e hoofdgebouw uit de jaren zestig, getransformeerd tot een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw. Het is nu een van de duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld.

Ambitieuze renovatie

De verbouwing van Atlas maakt deel uit van een grootschalige vernieuwing van de voorheen naar binnen gekeerde TU/e-campus tot een open Science Park van internationale allure. Vanwege de cultuurhistorische waarde besloot de TU/e het voormalige Hoofdgebouw te renoveren. Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen door architect S.J. van Embden en dateert uit 1959-1963. Het voldeed niet aan de huidige kwaliteitseisen op het gebied van ontwerp, installaties en functionaliteit en moest worden vernieuwd. Het huisvest nu collegezalen en studieplekken voor twee faculteiten, een restaurant, tentoonstellingsruimte en werkplekken voor verschillende ondersteunende diensten en het College van Bestuur. Atlas is het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw in Nederland dat de hoogste BREEAM ‘Outstanding’ duurzaamheidsscore heeft behaald en won mede daardoor in 2017 een International BREEAM Award.

Rode verbinder

De meest opvallende ruimtelijke ingreep wordt gevormd door de centrale rode trap, die vanuit de laagbouw, door de betonnen tafelconstructie heen, tot bovenin de hoogbouw zigzagt. De trap volgt zoveel mogelijk bestaande vloeropeningen, waardoor de bouwtechnische impact beperkt blijft. Alle gedeelde voorzieningen, zoals de collegezalen en practicumruimtes, zijn rond de trap gepositioneerd. De schijnbaar simpele ingreep vormt hierdoor letterlijk de spil van het gebouw. De trap verbindt de campus met de twee faculteiten die aan weerszijden van het gebouw zijn gehuisvest.

Hi-tech gevel

Eveneens bijzonder is de nieuwe vliesgevel bestaande uit sterk isolerende triple glazing met binnenzonwering met een hi-tech coating. De gevel is ontworpen om de hitte gedurende de dag buiten te houden en zorgt voor extra isolatie ’s nachts. Door het gebruik van de nieuwste materialen komt deze “eenvoudige” vliesgevel met neergelaten zonwering overeen met de thermische waarden van een geïsoleerde spouwmuur. Bovendien voorziet de gevel het gebouw van ‘nachtspoeling’; op warme zomernachten worden de etagehoge parallelle uitzetramen door het gebouwbeheersysteem geopend om het gebouw op natuurlijke wijze te ventileren.

Living Lab

Om de hoge ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren, werkte het ontwerpteam nauw samen met onderzoekers van het Intelligent Lighting Institute van de TU/e. Het gebouw fungeert als een Living Lab voor onderzoek naar innovatieve en duurzame technologieën. Het hele gebouw is uitgerust met slimme en efficiënte LED-verlichting, geconfigureerd op een laag lichtniveau: het Smart Energysaving Light (SEL)-systeem. Het is een open systeem waarin met nieuwe, projectspecifieke applicaties data kan worden verzameld voor wetenschappelijk onderzoek en het energieverbruik kan worden verlaagd. Gebruikers kunnen de lichtinstellingen of de kamertemperatuur zelf aanpassen via een app of een vergaderruimte reserveren. Mede door de inzet van het slimme gebouwsysteem voor onderzoek geldt het Atlasgebouw als internationaal voorbeeld voor duurzame renovatie en innovatie.

Totaalontwerp

De renovatie van Atlas, met een bruto vloeroppervlak van 41.500 m², is ontworpen door Total Engineer ‘Team RSVP’. Team RSVP is een integraal en multidisciplinair ontwerpteam bestaande uit Team V Architectuur (architect), Van Rossum (constructeur), Valstar Simonis (installatie-adviseur) en Peutz (bouwfysica en duurzaamheidsexpert). Team V was naast het architectonisch ontwerp ook verantwoordelijk voor het interieurontwerp. Interieur en exterieur vormen daardoor één architectonisch geheel.

Twee nieuwe renovaties

De Technische Universiteit Eindhoven werkt sinds enkele jaren aan een grootschalige vernieuwing van de campus. Onlangs is bekend gemaakt dat Team V Architectuur is geselecteerd als architect voor de renovatie van nog twee campusgebouwen – ook oorspronkelijk ontworpen door Van Embden – ‘Laplace’ (1972) en ‘Gemini’ (1974).

Meer foto’s van Atlas >

Gerelateerde berichten