Atlas ‘s werelds duurzaamste onderwijsgebouw

1 mei, 2019

Het gebouw Atlas heeft een BREEAM Outstanding oplevercertificaat ontvangen met een score van maar liefst 96,01%. Hiermee staat Atlas bovenaan de BREEAM-ranglijst van duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld. Van alle 20.000 gecertificeerde gebouwen en projecten wereldwijd staat het Atlas-gebouw op plek 7.

Trots

De TU/e nam de certificaat in ontvangst tijdens het Nationaal BREEAM-congres op 16 april 2019. “We zijn ontzettend trots op dit gebouw”, zegt Nicole Ummelen, vice-voorzitter van het college van bestuur van de TU/e, en zelf ook gehuisvest in Atlas. “Een van onze belangrijkste opgaves als technische universiteit, is het bijdragen aan de verduurzaming van de wereld. Dat doen we vooral door ons onderzoek en door het opleiden van ingenieurs. Maar we vinden dat we als universiteit ook het goede voorbeeld moeten geven, practice what you preach. We leggen de lat daarom erg hoog bij de vernieuwing van onze gebouwen, en we hopen anderen daarmee te inspireren.”

Hogere score

In 2016 kreeg het gebouw al een BREEAM Outstanding certificaat voor het ontwerp. Toen was de score 93,86%, eveneens de hoogste score ooit voor een onderwijsgebouw. Mede daardoor ontving Atlas begin 2017 de International BREEAM Award in de categorie Education & Healthcare. Nu, na realisatie, is de score nog beter, onder meer door gebruik van nog duurzamere materialen, en doordat de TU/e meer aandacht heeft besteed aan het informeren van de gebouwgebruikers. Dit laatste is belangrijk doordat de duurzaamheid mede wordt bepaald door het gedrag van de bewoners van het gebouw.

BREEAM

BREEAM is een van de twee meest gebruikte systemen wereldwijd om de duurzaamheid van gebouwen vast te stellen. In Nederland is de Dutch Green Building Council de certificerende organisatie.

Lees meer over de duurzame maatregelen in Atlas op de website van de Technische Universiteit Eindhoven.

Gerelateerde berichten