Infrastructuur | Publieke gebouwen | Transformatie

Rotterdam Centraal Station*

Rotterdam
Centraal Station Rotterdam CS, Jeroen van Schooten
Centraal Station Rotterdam CS, Jeroen van Schooten
Centraal Station Rotterdam CS, Jeroen van Schooten
Centraal Station Rotterdam CS, Jeroen van Schooten
Centraal Station Rotterdam CS, Jeroen van Schooten
Centraal Station Rotterdam CS, Jeroen van Schooten
Centraal Station Rotterdam CS, Jeroen van Schooten
Centraal Station Rotterdam CS, Jeroen van Schooten
Centraal Station Rotterdam CS, Jeroen van Schooten
Centraal Station Rotterdam CS, Jeroen van Schooten

De krachtige vorm van Rotterdam Centraal Station staat symbool voor de manier waarop een antwoord is gegeven op een in vele opzichten complexe opgave. Dit project is gemaakt in samenwerking met twee andere ontwerpbureaus (Benthem Crouwel en West 8), in opdracht van meerdere partijen. De metamorfose van het station en het stationsgebied heeft plaatsgevonden terwijl treinen, metro’s, trams en bussen gewoon bleven rijden en er honderdduizend reizigers per dag verkeerden.

Achter de grote stationshal ligt een overkapping van 28.000 vierkante meter, die alle sporen overdekt en het station niet alleen allure geeft maar ook een duidelijke signatuur.

In Rotterdam Centraal komt de Europese reiziger Nederland binnen en stappen Neder­­landse reizigers Europa in. Het nieuwe station is daarom niet alleen groter en overzichtelijker dan het oude, maar heeft ook een inter­natio­nale uitstraling, passend bij de HSL-aansluiting en de hoge stedenbouwkundige ambities van Rotterdam. Het station meet zich in efficiëntie, capaciteit, comfort en allure aan de centrale stations in Madrid, Parijs, Londen en Brussel.

Locatie
Stationsplein, Rotterdam (NL)

Start opdracht
2008

Oplevering
2014

* Ontworpen en opgeleverd door Team CS
(samenwerking van Benthem Crouwel Architects, Meyer en Van Schooten en West 8 Urban Design & Landscape Architecture).

Opdrachtgever
ProRail, Gemeente Rotterdam

Programma
OV terminal: Integraal dak station (28.000 m²), passage reizigers, perroninrichting, commerciële kantoren, restaurants en cafés, faciliteiten voor reizigers. Ca. 67.000 m² BVO.

Prijzen

  • BNA Beste Gebouw van het jaar 2015
  • Nationale Bouwprijs 2015, categorie gebouwen
  • Architect van het Jaar Prijs 2014 (uitgereikt aan Team CS)
  • Rotterdam Architectuurprijs 2014
  • Daylight Award 2014
  • Nationale Staalprijs 2014, categorie Utiliteitsbouw
  • Dutch Design Award 2014, categorie Habitat
  • Houtarchitectuurprijs 2014
  • Brunel Award 2014, categorie Stationsgebouwen

Foto’s © Jannes Linders