Kantoren | Overheid | Transformatie

Ministerie van Financiën*

Den Haag
Ministerie van Financiën, Groen atrium, duurzaam, renovatie
Ministerie van Financiën, duurzaam, renovatie, Jeroen van Schooten
Ministerie van Financiën, Den Haag, publieke ruimte, duurzaam, renovatie
Ministerie van Financiën, Den Haag, dubbele klimaatgevel, duurzaam, renovatie
Ministerie van Financiën, Den Haag, dubbele klimaatgevel, duurzaam, renovatie

De transformatie van het uit 1975 stammende Ministerie van Financiën was een pilotproject van de Rijksgebouwendienst voor de nieuwe DBFMO-contractvorm. Hierbij liggen realisatie, financiering en beheer in handen van een consortium. Dat heeft geleid tot een integraal ontwerp dat over de gehele periode aanmerkelijk goedkoper uitkomt.

Het vernieuwde energiezuinige gebouw, dat ruimte biedt aan 1850 medewerkers, heeft een transparante dubbele-huidfaçade, die over het bestaande betonnen casco is gespannen. De twee tuinen zijn getransformeerd: een tot semi-openbare ruimte, die is teruggegeven aan de stad; de ander tot een binnentuin onder een grote overkapping. In, onder en rondom dit groene atrium zijn alle centrale functies gegroepeerd.

Locatie
Korte Voorhout 7, Den Haag (NL)

Start opdracht
2004

Oplevering
2009

* Opgeleverd bij MVSA Meyer en Van Schooten Architecten

Opdrachtgever
Safire BV

Programma
Renovatie van het kantoorgebouw van het Ministerie van Financiën uit 1970. Kantoren, restaurant, sportfaciliteiten, bibliotheek, vergadercentrum, receptie, tuinen, bar, parkeergarage en fietsenstalling. Ca 66.000 m² BVO.

Prijzen
  • BNA Gebouw van het jaar 2009 – Regio Delta
  • Genomineerd voor de Mies van der Rohe prijs 2009
  • PPS prijs 2011 – 1ste prijs over all

Fotografie
Jeroen Musch, Imre Csany