Kantoren | Overheid

Kromhout Kazerne*

Utrecht
Kromhout Kazerne, Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen, architectuur, PPS
Kromhout Kazerne, Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen, architectuur, PPS, Utrecht
Kromhout Kazerne, Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen, architectuur, PPS, Utrecht
Kromhout Kazerne, Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen, architectuur, PPS, Utrecht
Kromhout Kazerne, Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen, architectuur, PPS, Utrecht
Kromhout Kazerne, Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen, architectuur, PPS, Utrecht
Kromhout Kazerne, Prinsenkamer, Scabetti, Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen, architectuur, PPS, Utrecht
Kromhout Kazerne, Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen, architectuur, PPS, Utrecht
Kromhout Kazerne, Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen, architectuur, PPS, Utrecht
Kromhout Kazerne, Jeroen van Schooten, Do Janne Vermeulen, architectuur, PPS, Utrecht

Het hoofdkwartier van de Nederlandse landmacht (Kromhout Kazerne) is een werkomgeving voor 3400 mensen, geïntegreerd in het landschap en met respect voor de aanwezige historische monumenten. In dit project is een consortium verantwoordelijk voor het totaal van design, building, financing, maintenance and operation.

Bij een DBFMO als deze wordt van de architect meer verwacht dan gewoonlijk. Met een generalistische visie is de lange termijn van het gebruik nadrukkelijk in het ontwerp betrokken. Een slimme logistiek en een uitgesproken sfeer dragen bij aan het comfort van dit complex.

Locatie
Herculeslaan 1, Utrecht (NL)

Start opdracht
2006

Oplevering
2010/2012

* Opgeleverd bij MVSA Meyer en Van Schooten Architecten

Opdrachtgever
Komfort (Ballast Nedam, Strukton, John Laing)

In samenwerking met

o.a. Karres en Brands landschapsarchitecten, architectenbureau Fritz, Arup.

Programma
Hoofdkwartier Landmacht en CDC (totaal terrein 19 ha): 
kantoren (ca. 78.000 m²), vergadercentrum, legering voor 150 werknemers, sport faciliteiten, gezondheidscentrum, restaurant (samen  ca. 14.200 m²) en ondergrondse parkeergarage (20.000 m²). Restauratie van drie nationale monumenten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Prijzen
  • BNA gebouw van het jaar 2012 – genomineerd voor regio Noord-West/Centrum
  • PPS-prijs 2011, beste technisch team – eerste prijs

Fotografie
Jannes Linders, Aeroview Rotterdam