Nieuws

Hoofdkantoor a.s.r. officieel geopend

Het verouderde hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is door Team V Architectuur getransformeerd tot een eigentijdse werkplek met veel daglicht, hoge vides en indrukwekkende binnentuinen. Op 29 juni 2016 is het pand officieel geopend door minister Dijsselbloem. De feestelijkheden markeren het einde van een drie jaar durende renovatie, waarbij het gebouw continu in gebruik bleef.

De metamorfose is verbluffend. Het gebouw oogt ruim, licht en fris. Slechts de brede betonnen kolommen verraden dat hier geen sprake is van nieuwbouw. De nieuwe klimaatgevel maakt het pand lichter en energiezuiniger. Tussen de dubbele gevel, die als een ruime jas om het gebouw heen is gebouwd, zijn wintertuinen aangelegd; lichte ruimtes met flinke bomen. De hoogste wintertuin brengt het daglicht tot diep in het ondergrondse vergadercentrum.

Cadeautjes

Het donkere en sombere gebouw uit de jaren zeventig, met 86.000 vierkante meter het grootste kantoorpand van Nederland, bleek een ruwe diamant. ‘Gebouwen met onmogelijke afmetingen, zoals a.s.r., zijn echt cadeautjes’, zegt Jeroen van Schooten, architect en directeur van Team V. ‘Je kunt extra ruimtelijke kwaliteit toevoegen door vides en binnentuinen te maken. Zoveel “overmaat” wordt bij nieuwbouw vaak wegbezuinigd.’ In de diepe, voorheen donkere kantoorvloeren zijn vides gemaakt. Zo krijgen alle werkplekken voldoende daglicht en ontstaat een bijzonder aantrekkelijke, open kantooromgeving

Duurzame kwaliteit

Tijdens de opening werd bekend gemaakt dat het gebouw een BREEAM Excellent oplevercertificaat heeft ontvangen. Met de renovatie is het energieverbruik met 50% gedaald en ging het energielabel van G naar A++. Dit maakt het hoofdkantoor van a.s.r. één van de duurzaamste renovatieprojecten van Nederland. ‘Bijzonder is niet alleen dat het gebouw enorm is verduurzaamd, maar dat tegelijkertijd een buitengewone ruimtelijke kwaliteit is bereikt,’ zegt Van Schooten. ‘Als architect zoeken wij steeds naar iets extra’s. Iets dat een gebouw uniek maakt en prettig om in te verblijven.’

Esthetisch en technisch

Het gevelontwerp is een synthese van esthetiek en technisch vernuft. De gefacetteerde gevel schittert als een kristal in de zon. Door de richting van de ramen per verdieping te wisselen krijgt het gebouw een horizontaal gevelbeeld, verwijzend naar de oorspronkelijke gevel. Maar de schuine gevelvlakken zorgen er vooral voor dat het daglicht ver het gebouw in kaatst en ze zorgen voor een optimale circulatie van ventilatielucht. De lichtgewicht prefab gevelcassettes zijn bovendien snel, schoon en zonder veel geluidsoverlast te monteren.

Uniek en verrassend totaalconcept

Architectuur, interieur en tuinontwerp vormen één totaalconcept; alles is tot in detail ontworpen. De schuine lijnen van de gevel komen terug in de wanden van de vergaderunits, de videranden met geïntegreerde werkplekken en in het ontwerp van de boombakken. Ter oriëntatie is het gebouw verdeeld in drie vleugels: groen, okergeel en paars. Het kleurconcept is terug te vinden in de vloer- en wandafwerking tot en met de keuze van de beplanting. Het ontwerp voor a.s.r. onderscheidt zich hierin van een standaard kantoorinrichting. Het interieur is verrassend en herkenbaar.

‘Een genot om in het gebouw te werken’

Met 2.800 flexibele werkplekken is er ruimte voor 4.000 medewerkers. De afwisseling van werkplekken en sferen – van afgesloten belplekken en stilteruimtes tot comfortabele overlegzitjes en aanlandtafels – zorgt ervoor dat voor iedereen een geschikte werkplek te vinden is. Het publieke gebied, met koffiebar, brasserie, vergadercentrum, werklounge en restaurant, biedt een gevarieerde en inspirerende werkomgeving. Dit blijkt onder meer uit het niet aflatende enthousiasme van de gebruikers. ‘Prettig en licht’, ‘alles klopt aan dit pand’, ‘inspirerend en energiek’, ‘waanzinnig mooi’, ‘een genot om in dit gebouw te werken’; het is slechts een greep uit de reacties op HappyBuildingIndex.nl, waar a.s.r. met een rapportcijfer negen de derde plaats inneemt.

Gerelateerd nieuws